Kliņģerīte

Vēl saukta:

Calendula officinalis, Календула, календула лекарственная, calendula, ringelblume un gartenringelblume.

Pielietojums:

Kliņģerīte ir ļoti plaši tautas medicīnā, oficiālajā medicīnā, pārtikas ražošanā un kosmētikā izmantojams ārstniecības augs. Tai piemīt izteiktas pretiekaisuma un dezinficējošas īpašības. Kliņģerīti izmanto grūti dzīstošu brūču dziedēšanai. Kliņģerīte ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem asinsspiediena pazemināšanai un sirdsdarbības stiprināšanai. Tās dabas dotās īpašības lieliski stiprina imūnsistēmu.

Manā mājsaimniecībā kliņģerīte arīdzan ieņem nozīmīgu vietu. Keiz kāds mans draugs neveiksmīgi krita no motocikla. Ribas lūzumu gan savādāk ārstējām, bet lielos nobrāztās ādas laukumus, kas diezgan nelāgi izskatījās, ļoti veiksmīgi izārstējām ar kliņģerīšu ziedi un gaisa peldēm. Rudens un  ziemas sezonā, kad bieži var tikt pie vīrusiem, kas izraisa saaukstēšanos, mēs dzeram kliņģerīšu tēju. Tādā veidā  sāpošs un sūrstīgs kakls ātri tiek sadziedēts, turklāt, ja esam pie klepus tikuši, tad kliņģerīšu tēja-diezgan stipra pagatavota, ir labs līdzeklis.  Ja saaukstēšanās ārstēšanai pievieno kumelīšu-kliņģerīšu-ķiploka maisījuma tvaika elpošanu (sagatavo sekojoši – katliņā ieber labu šķipsnu kiņģerīšu, šķipsnu kumelīšu un ķiploka daiviņu, tad uzvāra. Galvu tur tā, lai neapplaucētos uzreiz, pārsedz lielu dvieli un vienā mierā dziļi elpo kādas 5 minūtes), tad rezultāts neizpaliks.  Ja nav laika un spēku ņemties ar tvaikiem un novārījumiem, tad izlīdzamies ar stipru kliņģerīšu tēju, kuru izmantojam kakla skalošanai.  Sūrstošā sajūta mazinās, kopējā pašsajūta uzlabojas un var saņemties jau uz sarežģītākām procedūrām.

Dabā var atrast:

Dabā kliņģerīte ir sastopama Dienvidāzijā, bet Latvijā tikai  dārzos un dobēs.

Izskatās šādi:

Foto: M. Dukaļska; Flickr (autori- David Rabjohns; Cinghialino(in NYC))

Pievienots 31.07.2009 10:51 Sadaļā Ārstniecības augi. Lasīt komentārus RSS 2.0 lentā. Varat ierakstīt komentāru, vai veidot atsauci no citas lapas.

Komentēt