Ārstniecības salvija

Vēl saukts:

Zalbejas, Salvia officinalis, garden sage, sage, red sage, echte Salbei, Edelsalbei, Gartensalbei, Шалфей лекарственный

Pielietojums:

Salvija ir augs, kas patreiz mazliet zaudējis savu popularitāti, atdodot  vietu kumelītei un pieparmētrai, bet velti. Vecos laikos ikvienā dārzā audzēja salvijas, jo tās ārstē sarežģītas kaites. Salviju, tās pretsvīšanas iedarbības dēļ, izmanto tuberkulozes slimniekiem pret svīšanu naktī, arī sievietēm klimaktēriskajā periodā. Salvijas ir labs asiņu tīrītājs. Salviju lieto klepus, iesnu, kakla iekaisumu gadījumā, jo tā palīdz gļotas izdalīt un ārstē iekaisumus. Salviju lieto arī zarnu trakta, kuņģa un žultspūšļa iekaisumu gadījumos. Salvijai ir pretiekaisuma, spazmolītiska un savelkoša iedarbība.

Manā mājsaimniecībā salvija ir aktuāla ziemas periodā, kad tramvajā saķerto klepu kaut kā jāizārstē. Blakus citām tējiņām, salvija ir ļoti labs skalojamais līdzeklis mutes dobumam. Labi darbojas pret sūrstošo sajūtu kaklā. Divas dienas skalojot ar salviju – 1 tējkarote uz glāzi ūdens, noturot pusstundu –  un kakliņš atkal kārtībā. Salvija ļoti labi palīdz, ja iekaist smaganas vai kaut kādas citas nepatīkamas sajūtas mutes dobumā parādās. Salviju reizēm izmantoju arīdzan kā inhalāciju augšējo elpceļu iekaisuma gadījumos, bet ļoti neaizraujos, jo tomēr ar salviju vajag apieties uzmanīgi. Šajā gadījum der piegājiens: kas par daudz – tas par skādi. Zinu, ka grūtniecēm salviju vispār nekādā veidā nedrīkst lietot.

Dabā var atrast:

Dabā Latvijā neaug salvija, ja vien nav kādreiz iesēta, bet dārzos gan šur tur tiek kultivēta.

Izskatās šādi:


Foto: Flickr (autori- HITSCHKO, danya 17, monica_meengehan)

Pievienots 24.08.2009 10:31 Sadaļā Ārstniecības augi. Lasīt komentārus RSS 2.0 lentā. Varat ierakstīt komentāru, vai veidot atsauci no citas lapas.

Komentēt