Piparmētra

Vēl saukts:

pepermince, pepermente, Mentha piperita, mint, peppermint, pfefferminze, мята перечная, Мята холодная, Мята холодянка (холодная), Английская мята

Pielietojums:

Piparmētra satur ēterisko eļļu, kura sastāv no daudzām komponentēm, tādējādi daudzveidīgi iedarbojas uz organismu. Piparmētrai ir nomierinoša, spazmolītiska, antiseptiska un pretsāpju iedarbība.  Piparmētra uzlabo sirdsdarbību un paplašina kapilārus. Kuņģa un zarnu darbības traucējumu gadījumā piparmētra ir neaizvietojams augs.

Manā mājsaimniecībā piparmētra ir ne tikai iecienīta tēja tās garšas īpašību dēļ, bet arī tās ietekmes dēļ. Ļoti labs nomierinošs līdzeklis – miegs uzreiz klāt pēc garas satraukumiem pilnas dienas iedzerot krūzi  pieparmētru tējas. Tāpat arī nemainīgā kombinācija  – piparmētras un kumelītes. Šī tēja lieliski sakārto kuņģa un zarnu darbības lietas, ja nu kas ir saēsts un kādas nepatīkamas sajūtas radušās. Skaļi jau nerunā par gāzēm, kas neizbēgami rodas zarnu darbības procesā. Bet ko lai dara, ja gribas garšīgi paēst… Te nu atkal ļoti labi der piparmētru tējiņa. Smuki saregulē visus gāzu procesus un logs nav vaļā jāver pa nakti:) Piparmētra labi palīdz pret “nelabu dūšu” , ja ne uzreiz novērš, tad atvieglo sajūtas gan spēcīgi.

Dabā var atrast:

Dabā var atrast divas citas piparmētru sugas. Ūdens mētru ( Minth aquatica) un krūzmētru (Minth Spicata), no kurām tad ir radīta piparmētra, par kuru šoreiz stāstu. Piparmētra ir dārzu kultūra – tur arī meklējama.

Izskatās šādi:


Foto: Flickr (autori- rockfarmer, Bognár Jn)

Pievienots 21.08.2009 10:02 Sadaļā Ārstniecības augi. Lasīt komentārus RSS 2.0 lentā. Varat ierakstīt komentāru, vai veidot atsauci no citas lapas.

Komentēt