Āboliņš

Vēl saukts:

Trifolium pratense (sarkanais āboliņš, pļavas āboliņš), Dābols, Trifolium repens (baltais āboliņš); clover, Klee, клевер

Pielietojums:

Gan sarkanais, gan baltais āboliņš ir ar antisklerotisku iedarbību. Āboliņam ir laba asins tīrītāja slava. Āboliņā esošās vielas paaugstina organisma izturību pret infekcijām, kā arī kavē ļaundabīgo audzēju attīstību. Āboliņa ēteriskajai eļļai ir pretiekaisuma, pretsāpju, urīndzenoša un atkrēpojoša iedarbība. Ziedu un lakstu uzlējumu lieto  kā labu atkrēpotāju klepus, bronhīta, astmas un bronhiālās astmas ārstēšanā. Āboliņš ir sviedrējošs pretdrudža līdzeklis drudža un saaukstēšanās gadījumā. Lieto arī urīnpūšļa un prostatas iekaisuma mazināšanai.

Manā mājsaimniecībā āboliņa tēju-aptuveni 5 galviņas uz glāzi verdoša ūdens un saldinātu ar karotīti medus, lietojam stipras saaukstēšanās un briesmīgā klepus gadījumā. Pirms miega kumelīšu-kliņģerīšu tvaika elpošana un krūze karstas āboliņa tējas. Jāsaka, viens veids, ko neesmu vēl pielietojusi šķiet man ļoti vilinošs. Tā kā āboliņš tiek izmantots arīdzan kosmētikas produktu ražošanā, īpaši baltais āboliņš, tad nu es labprāt izmēģināšu baltā āboliņa ziedu novārījumu ievienot vannai, lai iegūtu lielisku un svaigu ādu.  Atsauksmes ir labas šajā sakarā.

Dabā var atrast:

Dabā var atrast pļavās dikti daudz. Baltais āboliņš gan mazāk mazliet, bet sarkanais ir visur sastopams.

Izskatās šādi:


Foto: Flickr (autori- radihauskeu; Jim-AR; Lady-bug; mbgrig by; annkellliott )

Pievienots 31.08.2009 09:35 Sadaļā Ārstniecības augi. Lasīt komentārus RSS 2.0 lentā. Varat ierakstīt komentāru, vai veidot atsauci no citas lapas.

Komentēt